vrijdag 10 oktober 2008

Aptroot: 'Betaal geen Belastingen'


VVD-Kamerlid Charlie Aptroot roept ondernemers op tot burgerlijke ongehoorzaamheid. Hij wil 'een collectieve boycot van belastingen waarvan het nut volstrekt onlogisch lijkt'.

De politieke ondernemer is bezig met een kruistocht tegen het kabinet. Vorige maand beklaagde hij zich al over de oorverdovende stilte vanuit de ondernemers. "Als het er op aankomt dan is het stil", schreef hij toen in zijn column op de website Businesscompleet.

In een poging om Nederlandse ondernemers tóch de barricaden op te krijgen doet hij nu een 'Zalm-oproep' in een interview met weekblad FemBusiness. Aptroot vraagt ondernemers om een collectieve boycot van belastingmaatregelen zonder nut.

"Ondernemers zouden collectief met elkaar moeten besluiten om zulke belastingen te negeren. Geen aangifte doen, gewoon niet betalen." Ook VVD-leider Mark rutte waarschuwde al voor een 'taksrevolte'.

Vakbond

Wat Aptroot betreft mag 'de bom barsten'. Nu is zijn pleidooi niet echt realistisch: wie meedoet aan zo'n boycot krijgt uiteindelijk flinke boetes opgelegd. Maar in essentie heeft hij wel een punt: ondernemers laten verdomd weinig van zich horen.

Waar vakbonden het malieveld met enige regelmaat teisteren, komen ondernemers voor een protestactie hun bed niet uit. Gedwee laten zij alles over zich heenkomen. Nu en dan doet een topondernemer alsof hij gaat emigreren, af en toe verschijnt er een boze reactie onder artikelen op Sprout, maar daar blijft het wel bij.

De kastanjes moeten maar door de KvK en VNO-NCW uit het vuur worden gehaald. En die organisaties stellen zich vaak wel erg welwillend op tegenover de overheid. Tijd voor een ondernemersvakbond?

Arjan van Bijnen

Bron: http://www.sprout.nl/artikel.jsp?id=1519295