vrijdag 31 oktober 2008

'Geheime gevangenissen in Irak'


donderdag 30 oktober 2008 23:16

(Novum/AP) - Duizenden Irakezen worden mishandeld in gevangenissen die buiten het officiële penitentiaire systeem vallen. Dat heeft een Iraaks parlementslid uit de oppositie, de soennitische Mohammed al-Daini, donderdag gezegd.

Volgens Al-Daini hebben de regering en paramilitaire groepen 420 gevangenissen in beheer waar mensen zonder juridische basis worden vastgehouden. Zelf zou hij dertien van zulk soort gevangenissen hebben bezocht en de hand hebben weten te leggen op regeringsrapporten die het bestaan van een geheim detentienetwerk bewijzen.

De Irakees kon geen bewijs overhandigen dat gevangenen worden geëxecuteerd en verkracht in de detentiecentra, maar zei dat hij bewijzen zal laten zien aan mensenrechtenfunctionarissen van de Verenigde Naties en het Rode Kruis.

Volgens de VN werden eind vorig jaar ongeveer 51 duizend mensen door Amerikaanse troepen en de Iraakse regering vastgehouden. Vlak voor zij naar officiële gevangenissen werden overgebracht zouden sommigen van hen op onbekende locaties zijn mishandeld.

Bron: http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Laatste-24-uur.htm?contentid=209731